Oblikovanje logotipa

Grafično oblikovanje AGD design
Proces grafičnega oblikovanja
Referenčni grafični dizajn
Naročniki vizualnih komunikacij
Cenik grafičnega oblikovanja
Kontaktni podatki
Spletne povezave
 
 

Logotip

Logotip je grafični simbol ali znak, ki ga uporabljajo profitne in neprofitne organizacije ter tudi posamezniki za dosego večje javne prepoznavnosti. Logotipi so lahko grafične narave (simboli, ikone), ali pa vključujejo ime organizacije. Dizajn logotipa je pomembno področje grafičnega oblikovanja, hkrati pa tudi eno izmed najtežje kvalitetno izvedljivih področij. Logotip pooseblja organizacijo in ustvarja prepoznavno vizualno identiteto podjetja ali izdelka.

Pri prepoznavnosti blagovne znamke ima izbira barve ključno vlogo, ne sme pa postati prevladujoča komponenta pri grafičnem oblikovanju logotipa. Kaj lahko se namreč zgodi, da barva prevlada nad funkcionalnostjo logotipa. Posamezne barve sprožajo oz. so povezane z določenimi čustvi. Grafični oblikovalci tako na primer pogosto uporabijo močne, kričeče barve kadar želijo z znaki pritegniti pozornost voznikov na cestah, zelena velikokrat označuje področja, ki se ukvarjajo z zdravstveno oskrbo, bolj umirjeni barvni toni pa lahko v določenih situacijah preko vizualne komunikacije sporočajo zanesljivost, kakovost, sprostitev ali druge lastnosti. Barve imajo v različnih kulturah in skupnostih različne pomene.

Dizajn učinkovitega logotipa ni lahka naloga. Grafični dizajner mora imeti jasno predstavo o konceptu in vrednotah blagovne znamke, kot tudi razumevanje potrošnika, ciljne skupine in tržišča, ki mu je vizualna komunikacija namenjena.

Dizajniranje logotipa se začne s formuliranjem koncepta, skiciranjem, izbiro tipografije, barve in formata. Učinkovito oblikovanje logotipa zahteva razumevanje človeškega vedenja.

Ljudje prepoznavajo in reagirajo na posamezne barve, oblike, linije, pisave in druge simbolne oblike emotivno, pogosto so čustva vezana na pretekle izkušnje, ki izhajajo iz kulturnih in družbenih vrednot. Človekovi možgani so bili izurjeni, da prepoznavajo in se različno odzivajo na posamezne oblike.www.oblikovanje-agd.com - AGD grafično oblikovanje -

Zemljevid strani
Logotip